Akıllı Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

A+
A-
18.02.2017
535

Telefonlar şüphesiz ki artık kısa mesaj atmaktan ya da müzik dinlemekten çok daha fazlasını sunuyorlar. E-posta okumaktan, sosyal medyada fotoğraf ve video paylaşmaya hatta canlı maç yayını izlemeye kadar oldukça çeşitli aktivite ve işleri cep telefonu daha doğrusu akıllı telefonlar ile hızlıca yapılabiliyor. Bu kadar çeşit içerisinde doğru ve kaliteli bir cep telefonunu satın almakta büyük bir olay oldu diyebiliriz ancak size yapacağımız önerilerimiz ile kolay bir tercih yapabileceğinizi size şimdiden söyleyebiliriz.

Öncelikle işletim sistemi tercihi yapmanız gerekiyor. 1000 TL altında bir telefon istiyorsanız Android işletim sistemini tercih etmek durumunda kalıyorsunuz çünkü İOS işletim sistemine yani Apple marka akıllı telefonlara sahip olmanız için en azından 2000 TL ödemeyi göze almanız gerekiyor ama ikinci el tercihi yapacaklar için durum değişebilir. Önümüzde işletim sistemi konusunda üç seçenek bulunuyor Android, İOS ve Windows Phone işletim sistemleri, hemen bu mobil işletim sistemleri hakkında biraz bilgi verelim.

Android işletim sistemi Google tarafından geliştirilen ve dağıtılan bir işletim sistemidir. Samsung, LG, HTC ve hatta Nokia markalı telefonların Android işletim sistemini kullandığını belirtelim. Hemen hemen tüm popüler mobil uygulamalar bu işletim sistemi ile uyumludur ancak güvenlik açısından en zayıf işletim sistemi diyebiliriz.

İOS ise Apple tarafından geliştirilen ve sadece Apple’ın telefonlarında ve tabletlerin (iPhone, iPad) kullanılan bir mobil işletim sistemidir. Dışa açık olmadığından dolayı güvenlik zafiyeti diğer mobil işletim sistemlerine oranla çok düşüktür. Donanımla birlikte uyumlu şekilde çalıştığından dolayı telefonun ekstra performans göstermesini sağlamaktadır.

Windows Phone ise, Nokia tarafından geliştirilen Lumia modeller ile tanınmıştı. Masaüstü işletim sistemi olan ve milyarlarca cihazda kullanılan Windows’un mobil sürümüdür. Uygulama mağazası Android ve İOS’a göre daha kısıtlıdır ancak popüler mobil uygulamaların birçoğu Windows Phone ile uyumludur. Marka seçeneği ise yine uygulamalar gibi kısıtlıdır, Microsoft marka Lumia telefonlarda, bazı HTC modellerinde ve Huawei’nin sınırlı modellerinde kullanılmaktadır.

İşletim sistemi seçiminde size kolaylık sağlamak amacıyla kısa kısa bilgiler verelim.

Birçok uygulama genellikle İOS cihazlarda kullanılmaya başlar örneğin Instagram ilk önce İOS işletim sistemlerinde kullanılmış tam 15 ay sonra Andorid ve daha sonrasında Windows Phone cihazlarda kullanılmaya başlanmıştı.

Android işletim sistemlerinde uygulama mağazası dışından internet üzerinden indirilen Android ile uyumlu mobil uygulama ve oyunları cihaza yetki vermeniz durumunda mümkündür. Yani ücretli uygulamaları Android cihazınızda ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Tabi ki uygulama mağazası dışından yüklenen uygulamaların cihazınızı tehlikeye attığını belirtelim sadece ufak bir detayı sizlere belirttik.

İşletim sistemi olarak İOS tercihi yaptığınızda karşınızda sadece iki model bulunacağından seçim yapmanız çok kolay olacaktır. Sadece ekran boyutunun belirlenmesi ve depolama alanını gibi ufak detayların seçilmesi yeterli olacaktır.
Android cihaz tercihi yapacak iseniz karşınıza marka tercihi gibi birçok detay çıkacaktır. Android’de seçeneğiniz oldukça boldur yerli modellerin yanı sıra onlarca Asya tabanlı ya da Nokia gibi geçmişi olan bir markayı tercih edebilirsiniz. Ancak bize göre marka tercihi önemli değildir hemen hemen çoğu markanın telefonda kullandığı malzemeler benzerlik göstermektedir. O yüzden kamera, telefon kasasında tercih edilen malzeme ve ekran boyutu gibi sizin ihtiyacınızı karşılayacak özellikleri bir arada toplayan modeli aramaya çalışın.

Artık ekran boyutunda tüm akıllı telefonlarda 5-inç üzerinde bir ekran boyutu kullanılıyor ve üst seviye ya da alt seviye modellerde ekran boyutu artabiliyor ve azalabiliyor o yüzden ekran boyutu seçiminde sizi bir kısıtlama beklemiyor. Bizim tercihimiz mutlaka en az 5-inç ekran boyutuna sahip telefon almanız çünkü artık, web siteleri ve uygulamar çok gelişti ve mobil uyumlu oldular bilgisayar başına geçerek zaman kaybetmek yerine ufak işlerinizi telefondan halledebilirsiniz ama 5-inç’ten daha küçük ekrana sahip telefonlarda işlem yapmak zorlaşıyor o yüzden mutlaka ekran boyutu büyük telefonlar tercih edin.

Kamera konusunda ise geçmiş dönemde sadece belirli markalar özellikle Sony marka akıllı telefonlar üstün özellikler sunuyordu ancak şimdi tüm marka akıllı telefonlar kamera konusunda ekstra çözümler üretiyor. Alacağınız telefonun en az 1080p video kaydı yapmasına ve 8 MP ön kamerasının olmasına dikkat edin. Orta segment yani 1000 TL seviyesinde yer alan telefonlar bile bu özellikleri sunuyor o yüzden bu özelliklerin olmasına özen gösterin.

Pil boyutu yine akıllı telefonlar için çok önemlidir. Daha önce akıllı telefon kullanmamış iseniz hemen özet geçelim; gün içerisinde duruma göre telefonunuzu 3 kere şarja takmanız gerekebilir o yüzden 2500 mAh ampere sahip pil kullanan telefonlar tercih etmeye özen gösterin.

Donanımsal olarak işlemci modeli hakkında doğrundan bir yorum yapamazsınız burada size modelleri yazmamızda bir şey ifade etmez o yüzden telefonda kullanılan ana işlemci ve grafik işlemcisi modellerini mutlaka arama motorları üzerinde aratarak performans incelemelerini okuyun. RAM yani bellek için en az 3 GB değerinde bir telefon alın ve dahili depolama alanının artırılabilir olduğu yani microSD kart desteği olan telefonları tercih edin.

Yine akıllı telefon satın alırken ekran çözünürlüğü, piksel yoğunluğu, telefonun ağırlığı ve 4G desteğinin olup olmamasını göz önünde bulundurun.

YORUMLAR

  1. hakan dedi ki:

    faydalı bilgiler..